sobota 7. listopadu 2015

K pozdnímu létu patří sladké chutě

V projevech pozdního léta je cítit energie Země. S tou je to o poznání složitější, protože jako jediný ze všech 5ti prvků, čínského konceptu vývoje čchi je obsažen jak ve všech řádných čtyřech obdobích roku, tak také ve svém samostatném období, které se občas nepřesně označuje jako babí, či indiánské léto. Proč říkám nepřesně? Protože babím létem se meteorologicky označuje období kolem podzimní rovnodennosti, tedy v rozmezí 21.9 až 2.10, což je řádným počítáním již plný podzim, který patří již k energiím Kovu. Tedy pozdnímu létu bychom mohli spíš přiřadit období srpna, tedy dny, kterým procházíme právě teď.

Energie Země je energií centra, středu a určité transformace. Do lidského těla vchází ústy a směřuje do sleziny, k níž přiřazujeme také slinivku a žaludek, kde se uchovává. Její chuť je sladká, ale pokud mluvíme o sladkém, je to sladká chuť čisté rýže, mrkve, či zralého ovoce namísto chuti průmyslových sladkostí, na které jsme dnes převážně uvyklí. Její působení je spojeno s planetou Saturn, kterého čínští astrologové označovali jménem „Žlutý zeměpán“. Nemoci spojené se Zemí se projevují na kořenu jazyka a poznají se na mase svalstva.

Sladká chuť je nejběžnější chutí našeho jídelníčku a je to tak dobře, protože ona harmonizuje ostatní chuti a vytváří tak potřebný střed naší stravy, která nás má vyživovat. Jídla typická pro element Země přinášejí do těla také zvlhčení, které je po letním horku potřebné, ale přemíra stravy se sladkou chutí má tendenci organizmus zatěžovat enormní vlhkostí, která se proměňuje na hlen, který v konečném důsledku vede k ucpání organizmu a nemocem. Proto by se tomuto typu stravy měli vyhnout všichni lidé, kteří trpí nadváhou, bojují s lymfedémem, mají problémy s kazivostí zubů, trpí lítostivostí a mají velké tukové zásoby na stehnech a v oblasti břicha. Tedy všichni ti, co mají zatížený střed své osobnosti, svého těla, buď přemírou, nebo nedostatečností energie Země.

Potraviny, které způsobují přemíru vlhkosti v organizmu, jsou ty, kde dochází ke kumulaci elementu Země, jako mléčné výrobky kombinované s ovocem, cukry, bílou moukou, kombinace těsta a rajčat a podobně. Z tohoto pohledu je na tom nejhůř klasická smetanová zmrzlina, která je sladká, mléčná a studená. Slezina má ráda teplo a proto bychom měli už pomalu přecházet na vařenou stravu, jejíž poměr bychom měli v jídelníčku pomalu navyšovat. Zařaďte tedy do jídelníčku aktuální plodiny z našeho podnebního pásma, jako jsou dýně, cukety, ředkve a jinou kořenovou zeleninu, kterou připravujte formou vaření na páře, dušením, a nebo rychlého osmahnutí.

Recept pro inspiraci: Pečená dýně Hokaido na rozmarýnu a česneku

Ingredience: 1 větší dýně Hokaido, slunečnicový olej, ½ palice česneku, rozmarýn, sůl a pepř

Neoloupanou dýni Hokaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).

Tak a teď dobrou chuť a budu se těšit na vaše reakce.

Žádné komentáře:

Okomentovat